5 Haziran 2011 Pazar

Sınav Öncesi Odaları

pasaklılığın dibine vurmak neymiş, ben üniversitede öğrendim. aile yanında yaşarken asla edinemeyeceğiniz bir deneyimdir bu; kendi evinizde de olmaz, mümkün değildir. sadece yurt odasına özgü, normalde sınav önceleri görülen bir pisliktir ve başka yerlerde görüldüğü anda tiksinilirken, yurt odasında gayet normaldir. oda,o haliyle, utanmazca insanların ziyaretine açılır ve hiçbir misafir odanın korkunç derecede pis olduğu gerçeğinden gocunmaz. oda sahipleri hala odaya girerken terlik değiştiriyorsa; bu, dışarıyı odanın pisliğinden koruma niyetindendir. oda sahipleri çevreci olabilir; ama bu odanın temiz olacağı anlamına gelmez. 


masaların üstünde kullanılan kısımların tozu alınır; yukarıdaki depo kısımlara dokunulmaz, özenle sanatsal bir eskime sürecine maruz bırakılırlar ve o kısmın tozları alınmaz. küçük boy buzdolabının üstü kirli bardaklar, şişeler, tabak, çanak, kaşık, çatal, bitmiş süt kutusu, ıslak mendil paketi, kettle, kahve, krema, abur cubur paketi, ekmek kırıntısı, bitmiş zeytin ezmesi kavanozu gibi şeyler tarafından tamamen işgal edilmiştir. 


bulaşıklar asla yıkanmaz. oda sakinleri durup durup birbirlerine "bulaşık yıkasak ya.." derler, ama bu fikir asla hayata geçirilmez. bulaşık yemekten önce yıkanır; zira odanın o anki durumunda böylesi çok daha steril ve oda sakinlerinin sağlığı açısından çok daha hayırlı olacaktır. bulaşığın yıkanmama kaderine çamaşırlar da maruz kalır. oda sakinlerinden biri bir gün banyodan çıktığında giyecek don bulamayana kadar çamaşır yıkanmaz. hatta belki o zaman bile yıkanmayabilir; donu biten oda sakini en temiz donlarını hazır banyodayken yıkayıp kurutarak bir süre daha idare edebilir; neyse ki bu yöntem çok sık tercih edilmez. 


odanın bir köşesinde asılı en az üç dolu çöp poşeti bulunur. genel çöp toplama yeri aslında on metre uzakta, tuvaletin oradadır; ama o çöpler artık odanın bir parçası olduğundan atılmaz, atılamaz. oda sakini dersten sıkılıp oyalanacak iş aramaya başlayana kadar o poşetler odanın bir köşesinde dekorasyon ve oda kokusu niyetine durmaya devam eder. bazen bu çöp egemenliği çok güçlenir ve çöpler odanın tamamını işgal etmeye karar verir. masasının üstünde, bilgisayarının yanında, ders notlarının arasında abur cubur paketi görmekten bıkan, deliren, çıldıran oda sakini etrafta bulduğu çöpleri kaptığı gibi poşetlerin topuna da tekmeyi basar; ender görülen bir durumdur, istisnadır, kaideyi bozmaz. ayrıca çöp kutuları, poşet olmadıklarından, bu duruma dahil değildir. sınav öncesi bir çöp kutusu dokunulmazdır; hiçbir ahval ve şeraitte boşaltılamaz. 


yerler, odanın kendisinden ayrı bir organizma halinde hayatına devam etmektedir. sınavın sonuna kadar yerden mümkün olduğunca uzak durulması, oda sakinleri için hayırlı olacaktır. zira o yerin üzerinde ne çeşit organizmaların yaşadığını bir yer bir Allah bilir. yatakların altınaysa mümkünse hiçbir şartta bakılmamalıdır, şayet bakılırsa saç, toz, çöp, şişe ve düşürülmüş tokalardan oluşan bir yatak altı canavarı aşağıdan uzanıp kendisine bakan oda sakinini yemek suretiyle bir kaos ortamı yaratabilir. bir sınav öncesi odasında yatak altı canavarları, ne kadar mümkünse o kadar canlı, o kadar gerçektir, vardır, inanınız. 


oda sakininin dağınıklık seviyesine göre  masayı işgal etmiş peçete, kağıt ve kalem parçaları, yatağı işgal etmiş kıyafet, çanta ve iç çamaşırları da görmek mümkündür, şaşırılmamalıdır. eğer bir sınav öncesi dolabı açılırsa; muhtemelen çabuk hazırlanabilecek yiyecekler, bol miktarda abur cubur, kafeinli ve şekerli soğuk içecekler, uygun miktarda ilaç(ağrı kesici, bulantı ilacı, vs...), yeterli miktarda çikolata, depo süt ve eser miktarda meyveyle karşılaşılır. uygundur, lazımdır. ekmek ve bisküviler muhtemelen bir çekmecede veya rafta saklanmaktadır, buzdolabında aranmamalıdır. 


bu mükemmel şartlar altında, hiçbir şeyi umursamadan sınavına hazırlanan oda sakininin de davranışlarını hoş görmek lazımdır. hele hazırlanılan sınav bir finalse ya da tek ders finali kadar ağır bir sene içi sınavsa, oda sakini notlarını okurken durduk yere gülmeye, ağlamaya veya kızıp bağırarak söylenmeye başlayabilir; olağan bir durumdur, görülebilir. ilerleyen zamanlarda sebepsiz ve müziksiz bir şekilde göbek atmaya başlayan oda sakininin yapacağı diğer normal olmayan hareketler de hoş görülmeli, yok sayılmalıdır.


tabii ki bu anlattıklarımın hepsi gerçektir, yaşanmıştır, mümkün ve olan olaylardır. hafife almayınız. ayı oynatmıyoruz biz de burada!

4 yorum:

  1. abi sen sizin odayı tarif etmişin bide bizimkini etsen... sadece sınav zamanı değil biz hep öyle yaşıyoruz :D özümdede temiz kızımdır aslında da neyse... tıp işte, naaparsın insanı alır evirir çevirir ve bir "tıpçı" yapıp bırakır. başka yolu yoktur, eğer tıp fakültesindeysen,3. sınıfa kadar falan gelmişsen, kaçamazsın... let the game begin...

    YanıtlaSil
  2. yok yavrum, o tamamen sizin şahsi pasaklılığınız, suçu tıpa bulma :D

    YanıtlaSil
  3. hayır abi walla en evde gaaayet temizim ama neko diil tabi ona lafım yok odasını gördüm...

    YanıtlaSil
  4. evde anan var... baban var... kendi evin olsa, halı sermediğin sürece, evde ayakkabıyla da gezersin sen.

    YanıtlaSil